Łąg to piękna miejscowość w gminie Czersk. Działa tu jedno z najbardziej prężnych kół gospodyń wiejskich „Łężowianki”, które w tym roku obchodzi jubileusz 75-lecia. Pod koniec września odbyło się tutaj „Spotkanie z Gospodynią”, podczas którego mieliśmy okazję poznać bogatą historię koła oraz przeprowadzić warsztaty z działalności w KGW i z aranżacji potraw.
„Łężanki” – działają na rzecz całego regionu
Kiedyś do koła
gospodyń wiejskich zapisywano się, żeby otrzymać pisklęta do hodowli, móc
pożyczyć wspólną pralkę, uczestniczyć w kursach kroju i szycia czy gotowania –
wspominają weteranki kół. Dzisiaj, choć już kurczaczki i gąski nie kuszą, do
kół zapisują się te panie, które chcą nie tylko miło spędzać czas ze sobą poza
murami domów, ale i działać na rzecz własnej wsi. „Łężanki” właśnie takie są, z
tą różnicą, że działają nie tylko lokalnie, ale i na rzecz całego regionu. –
Nasze koło powstało w 1948 roku przy kółku rolniczym i funkcjonuje
nieprzerwanie do dziś. Kiedyś należało do niego ponad 100 osób, dzisiaj 35, ale
za to najaktywniejszych – opowiada Teresa Kropidłowska, przewodnicząca KGW „Łężanki”.
Sama do koła zapisała się 35 lat temu.
Cały czas działają
Przez lata
działalności w kole wytworzyły się tradycje, jak np. coroczne obchody Dnia
Kobiet, wyjazdy do teatru w Bydgoszczy, dożynki, podczas których trzykrotnie gospodynie
zajęły najwyższe miejsce na szczeblu wojewódzkim. „Łężanki” biorą udział w konkursach
na tradycyjne stoły wielkanocne i wigilijne. Regularnie wyjeżdżają na wycieczki
po kraju, organizują życie seniorów w Łęgu, np. zapraszają ich na spotkania na
temat bezpieczeństwa osób starszych czy na zajęcia terapii zajęciowej, a ostatnio
z tworzenia naczyń z gliny. Członkinie koła biorą też udział w akcjach
charytatywnych: zbierają na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy,
wspierają Szlachetną Paczkę, organizują zbiórki pieniężne dla chorych z własnej
gminy.
Pielęgnowanie
dziedzictwa kulinarnego
Teresa Kropidłowska
nie ukrywa, że za jedno z największych swoich osiągnięć uważa zgłoszenie 22
potraw na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Jest autorką
książki pt. „Z babcinej kuchni. W krainie swojskich smaków”, w której znajduje
się 200 przepisów na lokalne dania. Pod taką samą nazwą koło organizuje
warsztaty kulinarne dla dzieci. Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest
jednym z najważniejszych celów działalności tego koła. Co roku odbywa się Święto
Łęga – Łęskie Kapuśniaki, na które zapraszani są wszyscy miłośnicy kapusty.
Pieniądze
dla koła
„Spotkanie
z Gospodynią” jest dedykowane tym kołom gospodyń wiejskich, które chcą aktywnie
działać na rzecz lokalnej społeczności, przyczyniać się do promocji swojej wsi
i regionu, wspierać aktywność społeczną i zawodową kobiet. Podczas warsztatów
rozmawiamy o organizacji koła, inspirujemy się dokonaniami innych kół, szukamy
możliwości zdobycia funduszy na realizację projektów.
Jedną
z możliwości pozyskania pieniędzy na sfinansowanie pomysłów jest wzięcie
udziału w programie eko-PROFIT, który jest skierowany do kół gospodyń wiejskich.
Polega na zbieraniu nieużytecznych już urządzeń elektrycznych. Zamiast
bezsensownie wyrzucać stare telefony, suszarki, telewizory czy pralki na
wysypisko, można zgłosić zbiórkę na stronie eko-profit.pl i zarabiać. Za jedną
tonę niedziałającego sprzętu otrzymuje się 400 zł. A tona zbiera się szybko!
Było
też smacznie
Kasia
Kosmala zaprosiła uczestniczki spotkania na twórcze warsztaty kulinarne
„Sezonowo znaczy zdrowo”. Wspólnie upiekłyśmy dynię w boczku, placki z
sezonowymi owocami i pastę z selera. Kasia Kosmala pokazała, jak efektownie
ułożyć dania na talerzu i jak zaaranżować przestrzeń wokół, aby zdjęcie
wzbudzało apetyt. Zdradziła też, jakie chwyty stosuje w swojej pracy podczas
fotografowania dań do czasopisma „Gospodyni”.
Spotkanie
odbyło się 30 września 2023 r.