Fundacja Polska Gospodyni realizuje swoje cele statutowe
m.in. poprzez działalność na rzecz kobiet wiejskich. „Spotkanie z Gospodynią”
jest okazją, aby rozmawiać o zdrowiu, aktywności na rzecz lokalnej
społeczności, dowiedzieć się, jakie wydarzenia organizują inne koła gospodyń
wiejskich, stowarzyszenia, fundacje czy różne organizacje lokalne. Partnerami „Spotkań”
są: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polskie Wydawnictwo Rolnicze
i Fundacja Aenon.
Rozmawiamy o zdrowiu
To właśnie dzięki Fundacji Aenon podczas każdego „Spotkania z
Gospodynią” możemy rozmawiać o ważnym problemie zdrowotnym kobiety, jakim jest
profilaktyka mięśni dna miednicy. Doktor Agnieszka Karska, fizjoterapeutka,
znana już wielu uczestniczkom naszych spotkań, rozmawiała z gośćmi wydarzenia o
często przemilczanym problemie nietrzymania moczu. To dolegliwość, która nieleczona,
jest przyczyną dużego dyskomfortu w życiu codziennym, a wręcz wykluczenia.
Osłabienie mięśni dna miednicy jest też przyczyną innych problemów, np.
wypadania narządu rodnego, co wymaga leczenia operacyjnego. Wyrobienie
prawidłowych codziennych nawyków dotyczących np. podnoszenia ciężarów,
wstawania z łóżka, a nawet wypróżniania może pomóc w utrzymaniu prawidłowej
pracy mięśni.
Przedstawiamy ważne programy
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest instytucją, której
szeroki wachlarz działalności trudno jest ująć w kilku zdaniach. Dlatego
podczas każdego „Spotkania z Gospodynią” przedstawiciele terenowych oddziałów
KOWR mają możliwość przedstawić programy i zadania realizowane na rzecz
środowiska rolników i nie tylko. Na stoisku KOWR można dowiedzieć się o certyfikatach
i oznaczeniach, które gwarantują dobrą, polską żywność, a także jak wziąć
udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla kół gospodyń wiejskich, jak
prowadzić działalność rolniczą zgodnie z wymaganiami, które sprzyjają rozwojowi
gospodarstw.
Gotujemy razem
Z wielką przyjemnością gościliśmy podczas „Spotkania” Koło
Gospodyń Miejskich „Zosie-Samosie” z Włodawy. Prężnie działające koło może
pochwalić się takimi dokonaniami jak zajęcie czołowych miejsc w konkursie
„Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa” na potrawę z wykorzystaniem lubelskich jabłek.
Warsztaty kulinarne „Gospodyni” to było jedno z pierwszych
spotkań z jesiennymi smakami. Śliwkowo-jabłkowy chutney na ostro do
grillowanych serków camembert, pachnąca ziołami dynia w boczku, śliwki w
cieście posypane obficie cukrem pudrem zapowiedziały pełną bogatych smaków
złotą polską jesień.